Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ι.Ν. Αγιου Δημητρίου στην Χαλάστρα

Στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (http://www.axiosdelta.gr/ ) διαβάζουμε.....

Διαδρομή Χαλάστρα - Αγ. Δημήτριος - αντλιοστάσιο – Χηναρού - Εκβολή Γαλλικού

Μια διαδρομή που γίνεται με αυτοκίνητο σε χωματόδρομο για αρκετά χιλιόμετρα. Πρώτη στάση σε ένα διατηρητέο ιστορικό μνημείο της περιοχής, το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου, χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα σε κομβικό σημείο, από όπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι Χαλαστρινοί με τις πλάβες τους περνούσαν τις παλιομάννες του Αξιού (ΣΗΜΕΙΟ 6).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικονογράφηση της εκκλησίας. Ο δρόμος συνεχίζει ακλουθώντας την παλιομάννα του Αξιού, το λεγόμενο «μικρό Βαρδάρι», που είναι απομεινάρι της παλιάς κοίτης του Αξιού και καταλήγει στο παράκτιο ανάχωμα (ΣΗΜΕΙΟ 7).





Στη σελίδα του Δήμου Χαλάστρας  http://www.halastra.gr/ διαβάζουμε :

Μοναδικό διατηρητέο μνημείο είναι το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλάστρας στη θέση παλαιότερου οικισμού που λεγόταν Τσαλίκοβο. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική των μέσων του 19ου αιώνα με γυναικωνίτη στα ανατολικά. Η εκκλησία έχει υποστεί επεμβάσεις στο εσωτερικό. Στο τέμπλο της υπάρχουν έξι εικόνες του 19ου αιώνα φτιαγμένες από ντόπιους αγιογράφους. Η εκκλησία κηρύχθηκε διατηρητέα το 1983.
































Προσεγμένος και φροντισμένος  ο ναός, υπήρχε ακόμη αναμμένο ένα  κερί, ανάψαμε και εμείς , προσκύνησαμε και ζητήσαμε την βοήθεια του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου