Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Καλλιστώ: Και άλλη νεκρή αρκούδα στα Τρίκαλα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03/05/2010

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΝΕΚΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (περιοχή εφαρμογής ν. Τρικάλων) και η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από τον υπεύθυνο Θήρας του Δασαρχείου Τρικάλων για μια νεκρή θηλυκή αρκούδα που βρέθηκε σε ορεινή κοιλάδα του ΔΔ Αγίας Παρασκευής Τρικάλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν αρχικά σε blog του ν. Τρικάλων, πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο θηλυκό ζώο το οποίο εντοπίστηκε νεκρό στις όχθες του Ασπροπόταμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η άτυχη αρκούδα πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ στις φωτο και τα πλάνα είναι εμφανής ο αποτρόπαιος ακρωτηριασμός του αριστερού της μπροστινού ποδιού. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά νεκρή αρκούδα από παράνομη εξόντωση στην περιοχή του ν. Τρικάλων για το διάστημα 2006-2010. Με την εξόντωση ενός θηλυκού ατόμου η ζημιά στον πληθυσμό του είδους είναι πολλαπλή εφόσον τα ορφανά αρκουδάκια που γεννήθηκαν φέτος το χειμώνα δεν επιβιώνουν.

Στα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από την ίδια πηγή και τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο κανάλι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο You Tube ( http://www.youtube.com/user/callisto2004) , διακρίνεται δίπλα στο πτώμα της αρκούδας μία κυψέλη. Η παρουσία μίας μεμονωμένης κυψέλης στο σημείο όπου βρέθηκε το ζώο, δημιουργεί υποψίες για σενάριο σκόπιμης εξόντωσης του ζώου με «δόλωμα» σε καρτέρι.

Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεννόηση με τον Υπεύθυνο Θήρας του Δασαρχείου Τρικάλων αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα της αυτοψίας. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της αυτοψίας η οποία διενεργήθηκε από τη νομαρχιακή κτηνίατρο, το ζώο έφερε θλαστικό τραύμα και αιμάτωμα στο θώρακα, ωστόσο δεν εντοπίστηκε ανοιχτό τραύμα στο σώμα του από είσοδο βολίδας πυροβόλου όπλου, γεγονός που ίσως και να οφείλεται στην κατάσταση σήψης (3-4 ημερών) στην οποία βρέθηκε το ζώο. Τα στοιχεία της αυτοψίας συνηγορούν στο επίσης «πιθανό σενάριο» η αρκούδα να κατέληξε τελικά μετά από πτώση από παρακείμενο γκρεμό και όχι από πυροβόλο όπλο. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την νομαρχιακή κτηνίατρο και το Δασαρχείο Τρικάλων παρέλαβε δείγματα ιστών του ζώου για περαιτέρω μελέτη.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υλοποιεί διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE (το πρόγραμμα υλοποιείται παράλληλα σε Εθνικά Πάρκα και ορεινές περιοχές στην Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία) στην περιοχή των Τρικάλων με σκοπό την προστασία και διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων και ειδικότερα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο. Η διαχείριση παρόμοιων περιστατικών και η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μερτζάνης: Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ»/6999230693

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ», 2310252530/6972694147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου