Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις...

Η φωτογραφία της ημέρας..

Αν πεθάνεις

πριν πεθάνεις

δεν θα πεθάνεις
οταν πεθάνεις

Πάσχα 2008.

Αδερφοί μου, Αυτά τα στοχαστικά και πνευματικά λόγια,που εντυπωσιάζουν πολύ και διδάσκουν, τα γράψαμε σε ωραίες πινακίδες που τις έχουμε κρεμασμένες σε εμφανή σημεία του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Σκήτης μας. Ολοι οι προσκηνητές που έρχονται εδώ καρφώνουν κυριολεκτικά το βλέμα τους επάνω στις πινακίδες αυτές και πολλοί μας ρωτούν ποιό είναι το βαθύτερο νόημα της σοφότατης αυτής επιγραφής. Πάντα οι στιγμές αυτές γίνονται αφορμή για μένα να πω λίγα λόγια της καρδιάς μου και να απαντήσω, όπως θα γράψω και εδώ μερικές ωφέλιμες σκέψεις,που τις περιμένατε, τώρα που πλησιάζει η μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Βέβαια γνωρίζετε ότι η λέξη Πάσχα είναι εβραική και σημαίνει διάβαση,πέρασμα. Και γιόρταζαν οι Ισραηλίτες πολύ πανηγυρικά την διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης, που ήταν ένας σκοτεινός τάφος για όσους θα τολμούσαν να περάσουν τα βαθιά και ταραγμένα νερά της. Και όμως το αδύνατο έγινε δυνατό. Το αδιάβατο έγινε βατό. Η Θάλασσα χωρίστηκε στα δύο και ο λαός του Θεού πέρασε με θαυμαστό τρόπο στην αντίπερα όχθη. Από τη ζωή της σκλαβιάς πέρασε στην ζωή της επαγγελίας. Οπως και το δικό μας Πάσχα μια διάβαση είναι,ένα πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή. Σταυροειδώς χτύπησε ο Μωησής με τη ράβδο του τα νερά της Ερυθράς Θαλάσσης και άνοιξε ο διάδρομος για να περάσει ο λαός του Θεού. Με το Σταυρό Του άνοιξε και ο Χριστός μας τη δική μας διάβαση. Με το Θάνατό Του κατέλυσε το κράτος του θανάτου.''Θάνατω θάνατον πατήσας'', όπως ψάλλομε την Ανάσταση. Από την μάταιη αυτή ζωή του πόνου και των δακρύων περνάμε στην αντίπερα όχθη στην αιώνια ζωή και την Βασιλεία του Θεού. Την αλήθεια αυτή της πνευματικής μας διάβασης παρουσιάζει ωραιότατα το πρώτο τροπάριο του αναστάσιμου κανόνα:''Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί,Πάσχα Κυρίου Πάσχα εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς Ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν,επινίκιον άδοντας'' Λοιπόν τι είναι η Ανάσταση του Χριστού; Η κατάργηση του θανάτου. Τον νίκησε τον θάνατο ο Χριστός με την Ανάστασή Του. Πλέον ο θάνατος δεν είναι φοβερός και τρομερός. Είναι ένα ξεδοντιασμένο θηρίο. Δεν τον υπολογίζουν οι πιστοί άνθρωποι. Ναι,εμείς πρέπει να βλέπουμε τον θάνατο σαν ένα στιγμιαίο επεισόδιο που σταματά την επίγεια ζωή και μας φέρνει στην αιωνιότητα την ατελεύτητη. Πως λοιπόν,να μην πιστέψουμε και να μην αγαπήσουμε Εκείνον τον Νικητή του Θανάτου,τον Αναστάντα Χριστό; Ναι,όπως Εκείνος από τον Σταυρό και το Πάθος Του έφτασε στην Ανάσταση, έτσι και εμείς από την σταυρώσιμη ζωή,φτάνομε στη αναστάσιμη ζωή αρκεί να το επιδιώξουμε με την μετάνοιά μας και με την Χάρη Του. Πολλές φορές γίνεται στη ζωή μας η Ανάσταση,το χαρμόσυνο αυτό θαύμα, και μπορούμε τότε να επαναλάβουμε τα λόγια του ύμνου:''Χθές συναθαπτόμην σοι,Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι''. Υστερα από ένα βαρύ χειμώνα αμαρτίας έρχεται η λουλουδιασμένη άνοιξη της αναστάσιμης ζωής μας. Ναι,αν ζούμε την Ανάσταση από τώρα,όταν θα έρθει η ώρα του θανάτου,δεν θα αλλάξει για μας τίποτε. Κατ'ευθείαν θα μπούμε στον Παράδεισο. Πολλές φορές εξομολόγησα και κοινώνησα άτομα προετοιμασμένα και αμέσως αναπαύτηκαν. Τότε γύρισα και είπα:''Δεν πέθανε ο μακαριστός,ήταν έτοιμος, κρατούσε το εισιτήριο και κατ'ευθείαν μπήκε στην αιώνια ζωή. Μακάρι και στα δικά μας''. Ας σηκώσουμε δηλαδή τον ατομικό μας Σταυρό με υπομονή και με την ελπίδα της αιώνιας ζωής και θα νιώσουμε την πρόγευσή της από τώρα.Να ζούμε την αιώνια ζωή από τώρα και τότε ο θάνατος δεν θα υπάρχει για μας.
Πόσο παρήγορη είναι η αλήθεια της Αναστάσεως! Συνέχεια,αδελφοί μου,να ζούμε τα λόγια του Πιστεύω μας,''Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών.Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος''.Και συνέχεια να ακούμε τον Απόστολο Παύλο που μας λέει''Νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών,απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο''.
Ας είμαστε νεκροί ως προς την αμαρτία και τότε θα ζήσουμε αιώνια με τον Χριστό.Αυτή την γλυκιά κατάσταση ας ζήσουμε την νύχτα της Αναστάσεως εφέτος και ας θυμηθούμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας, που ζούνε τον βαρύ χειμώνα της αμαρτίας και ας τους παρακινήσουμε με το παράδειγμά μας να αναστηθούν πριν πεθάνουν. Να πούμε σε όλους έμπρακτα το ''αν πεθάνεις πριν πεθάνεις δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις''. Ετσι θα καταλάβουν τον αναστάσιμο ύμνο,''Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν,άδου την καθαίρεσιν,άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν...''. Ναι,για αυτούς που μετανοούν και ζούνε αναστημένοι πνευματικά ο θάνατος δεν είναι φόβητρο. Δεν τελειώνει η ζωή τους στο φτυάρι του νεκροθάφτη. Μια πόρτα είναι ο θάνατος,την ανοίγουν και περνάνε στην άλλη αιώνια ζωή. Από το ισόγειο αυτού του πλανήτη ανεβαίνουν στο ολοφώτεινο και υπερλαμπρο ανάκτορο της Βασιλείας του Θεού.
Αν σας ρωτήσουν λοιπόν τι είναι η Ανάσταση,να απαντάτε,είναι η κατάργηση του θανάτου,τον οποίο οι πιστοί δεν τον υπολογίζουν, γιατί ήδη από αυτή την ζωή προγεύονται και απο λαμβάνουν την αιώνια ζωή.Ηδη ζούνε την Ανάσταση και το Πάσχα. Γιορτάζουν τον θρίαμβο του Χριστού και γιορτάζουν και την δική τους νίκη και διάβαση προς τον ουρανό.
Αδελφοί μου, με όλη μου την καρδιά σας εύχομαι να είστε αναστάσιμοι άνθρωποι και να μη φοβάστε τον θάνατο. Να μη φοβάστε κανένα εμπόδιο από εκείνα που βάζει ο πονηρός στον δρόμο σας. Να λέτε με όλη τη δύναμη σας,''Που σου,θάνατε, το...νίκος''; Εμείς είμαστε με τον Νικητή του θανάτου Χριστό και όπως Εκείνος''εξήλθε νικών και ίνα νικήσει''έτσι και εμείς νικητές θα μεταβούμε εκ του θανάτου εις την ζωήν.
Χριστός Ανέστη και αληθώς Ανέστη και εμείς μαζί Του είμαστε και θα είμαστε αναστημένοι,Αμήν.
Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Καραχρήστος
Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη Προφήτου Ηλιού.
Αγιον Ορος.--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου